OP GASTRONOMISCHE BEGELEIDE ZOEKTOCHT NAAR DE WITTE TRUFFEL EN TOPWIJNEN IN PIEMONTE

DEZE BEGELEIDE ITALIË REIS KAN DAGELIJKS GEORGANISEERD WORDEN.

Piemonte
Een gevarieerd gebied in het Noord-Westen van Italie. Turijn is de hoofdstad. In het noorden de Alpen,in het zuiden de Povlakte en de glooiende  heuvels bedekt met wijngaarden. Piemonte is: natuur, cultuur en gastronomie-de streek bij uitstek voor liefhebbers van kostbare wijnen en eeuwenoude tradities. Hier ontstond de slowfood beweging  en werd de universiteit voor gastronomiche wetenschappen opgericht.

Turijn
Turijn is door velen alleen maar gekend om: de Lijkwade, Fiat, Martini, Nutella, Juventus,… Maar Turijn is zeker  een aantrekkelijke charmante barokke stad met een rijke geschiedenis. Een meer dan verrassende plek om zeker ook de plaatselijke bekende smaakmakers te proeven.Niet voor niets vind hier ook 2- jaarlijks het wereldbekende “festival van de smaak“ plaats.

De bijzondere De Langhe regio met oa. Barolo, Barbaresco, Alba en Asti.

Het mekka van de topwijnen en truffels. Foodies van over de hele wereld weten deze kleine lieflijke dorpjes te vinden. In het najaar vindt hier jaarlijks een truffelbeurs plaats waar de unieke’ tartufo bianco’ of witte truffel voor ongelooflijk hoge prijzen verhandeld wordt.

PROGRAMMA

DAG 1: Brussel-Turijn
Vertrek vanuit Zaventem voor de morgenvlucht naar Turijn (geen maaltijd aan boord).We komen aan op de Caselli luchthaven van Turijn waar we opgewacht worden door de plaatselijke gids die ons eerst naar de hooggelegen imposante Basilica Superga  brengt die net buiten de stad gelegen is.

In het historisch centrum van de stad starten we de wandeling met een bezoek aan de kerk van San Lorenzo waar de omstreden lijkwade bewaard wordt.

We komen langs de Palazzo Reale met zijn prachtige tuinen en de Porta Palatina met  de unieke overblijfselen van het antieke Turijn. De Mole Antonelliana is een in het oog springend gebouw waar het belangrijke museum van de cinema gevestigd is. Dit gebouw werd geconstrueerd in 1863 in opdracht van de joodse gemeenschap.

Op de elegante Piaza San Carlo maken we een stop om er een heerlijke bicerin (Giandua chocolade, koffie en room) te proeven.

Aangezien Turijn de hoofdstad van de chocolade genoemd wordt gaan we langs bij Guido Gobino, een revolutionair figuur binnen de chocoladewereld. Kijken en … proeven. We lunchen in een van de bijzondere historische cafés met een prachtig antiek interieur.

Daarna is er tijd om te flaneren onder de kilometers lange arcades met winkels,  galerijen, antiekzaakjes,…

We vertrekken richting onze gekozen relais en stoppen onderweg nog even in Eataly.

Eataly is een fantastisch winkel- en eetcentrum in Turijn waar je de beste producten van het land kunt kopen en proeven. De winkel is opgezet volgens de principes van de Slow Food beweging: gezond en eerlijk eten, lokale producten van de beste kwaliteit. In de kelder worden de beste Italiaanse wijnen gepresenteerd.

Eataly is ondergebracht in de oude Carpano Vermouth fabriek (1908). Dit prachtige gebouw – een indrukwekkend staaltje industriële architectuur – en de fantastische inrichting dragen er zeker toe bij dat een bezoek aan Eataly een leuke stop is tijdens een bezoek aan Turijn.

Wat is slowfood?
Ontstaan in Piemonte in de jaren ’80 als reactie op de vervlakking van fastfood. In de slowfood restaurants maakt men gebruik van de authentieke streekproducten. Het gaat om artisanale, traditionele en vergeten ingrediënten en bereidingen. Slowfood doet aan smaakopvoeding en ijvert voor kleinschaligheid. Over de ganse wereld krijgt deze organisatie meer en meer aanhangers.

In Monforte d’Alba  in het hart van de Barolo staat ons rustig gelegen hotel “Relais Monforte” waar we 2 nachten zullen verblijven. Dit vroegere landhuis gelegen tussen de wijngaarden en een golfterrein werd gerestaureerd tot een elegant en modern hotel.

In de keuken staat een chef die opgeleid werd bij sterrenkok Alain Ducasse in Frankrijk en die ons deze avond zal verrassen met een diner volgens de slowfoodprincipes maar met een moderne touch.

OP GASTRONOMISCHE BEGELEIDE ZOEKTOCHT NAAR DE WITTE TRUFFEL EN TOPWIJNEN IN PIEMONTE

DEZE BEGELEIDE ITALIË REIS KAN DAGELIJKS GEORGANISEERD WORDEN.

Piemonte
Een gevarieerd gebied in het Noord-Westen van Italie. Turijn is de hoofdstad. In het noorden de Alpen,in het zuiden de Povlakte en de glooiende  heuvels bedekt met wijngaarden. Piemonte is: natuur, cultuur en gastronomie-de streek bij uitstek voor liefhebbers van kostbare wijnen en eeuwenoude tradities. Hier ontstond de slowfood beweging  en werd de universiteit voor gastronomiche wetenschappen opgericht.

Turijn
Turijn is door velen alleen maar gekend om: de Lijkwade, Fiat, Martini, Nutella, Juventus,… Maar Turijn is zeker  een aantrekkelijke charmante barokke stad met een rijke geschiedenis. Een meer dan verrassende plek om zeker ook de plaatselijke bekende smaakmakers te proeven.Niet voor niets vind hier ook 2- jaarlijks het wereldbekende “festival van de smaak“ plaats.

De bijzondere De Langhe regio met oa. Barolo, Barbaresco, Alba en Asti.

Het mekka van de topwijnen en truffels. Foodies van over de hele wereld weten deze kleine lieflijke dorpjes te vinden. In het najaar vindt hier jaarlijks een truffelbeurs plaats waar de unieke’ tartufo bianco’ of witte truffel voor ongelooflijk hoge prijzen verhandeld wordt.

PROGRAMMA

DAG 1: Brussel-Turijn
Vertrek vanuit Zaventem voor de morgenvlucht naar Turijn (geen maaltijd aan boord).We komen aan op de Caselli luchthaven van Turijn waar we opgewacht worden door de plaatselijke gids die ons eerst naar de hooggelegen imposante Basilica Superga  brengt die net buiten de stad gelegen is.

In het historisch centrum van de stad starten we de wandeling met een bezoek aan de kerk van San Lorenzo waar de omstreden lijkwade bewaard wordt.

We komen langs de Palazzo Reale met zijn prachtige tuinen en de Porta Palatina met  de unieke overblijfselen van het antieke Turijn. De Mole Antonelliana is een in het oog springend gebouw waar het belangrijke museum van de cinema gevestigd is. Dit gebouw werd geconstrueerd in 1863 in opdracht van de joodse gemeenschap.

Op de elegante Piaza San Carlo maken we een stop om er een heerlijke bicerin (Giandua chocolade, koffie en room) te proeven.

Aangezien Turijn de hoofdstad van de chocolade genoemd wordt gaan we langs bij Guido Gobino, een revolutionair figuur binnen de chocoladewereld. Kijken en … proeven. We lunchen in een van de bijzondere historische cafés met een prachtig antiek interieur.

Daarna is er tijd om te flaneren onder de kilometers lange arcades met winkels,  galerijen, antiekzaakjes,…

We vertrekken richting onze gekozen relais en stoppen onderweg nog even in Eataly.

Eataly is een fantastisch winkel- en eetcentrum in Turijn waar je de beste producten van het land kunt kopen en proeven. De winkel is opgezet volgens de principes van de Slow Food beweging: gezond en eerlijk eten, lokale producten van de beste kwaliteit. In de kelder worden de beste Italiaanse wijnen gepresenteerd.

Eataly is ondergebracht in de oude Carpano Vermouth fabriek (1908). Dit prachtige gebouw – een indrukwekkend staaltje industriële architectuur – en de fantastische inrichting dragen er zeker toe bij dat een bezoek aan Eataly een leuke stop is tijdens een bezoek aan Turijn.

Wat is slowfood?
Ontstaan in Piemonte in de jaren ’80 als reactie op de vervlakking van fastfood. In de slowfood restaurants maakt men gebruik van de authentieke streekproducten. Het gaat om artisanale, traditionele en vergeten ingrediënten en bereidingen. Slowfood doet aan smaakopvoeding en ijvert voor kleinschaligheid. Over de ganse wereld krijgt deze organisatie meer en meer aanhangers.

In Monforte d’Alba  in het hart van de Barolo staat ons rustig gelegen hotel “Relais Monforte” waar we 2 nachten zullen verblijven. Dit vroegere landhuis gelegen tussen de wijngaarden en een golfterrein werd gerestaureerd tot een elegant en modern hotel.

In de keuken staat een chef die opgeleid werd bij sterrenkok Alain Ducasse in Frankrijk en die ons deze avond zal verrassen met een diner volgens de slowfoodprincipes maar met een moderne touch.

DAG 2: Alba truffel festival en Barbaresco
Om 9h spreken we af met onze gids en vertrekken richting Alba. We verkennen het gezellige middeleeuws stadscentrum met zijn barokke en renaissance architectuur, waar de delicatessenzaken niet te tellen zijn. Oktober is dé maand voor de witte truffels en dus bezoeken we de lokale markt waar de truffels verkocht worden.

Vertrek richting het gezellige dorpje Barbaresco waar we lunchen in een kleine trattoria gekend voor de handgemaakte pasta’s.

We eindigen de dag met een bezoek aan een Barbaresco wijnhuis in een van de drie dorpjes die de toelating hebben om de topwijn Barbaresco te produceren, nl. Barbaresco, Nieve en Treiso. Na het bezoek volgt uiteraard een proeverij.

Terug naar het hotel om ons even op te frissen en vanavond genieten we van een gastronomisch diner in een lokaal restaurant in de buurt van het hotel.

DAG 3: Barolo-Turijn
Na het ontbijt vertrekken we naar Grinzane Cavour om het indrukwekkende XIII eeuws kasteel te bezoeken. Hier is de regionale Enoteek van Piemontese wijnen gehuisvest.

We rijden verder om ‘de koning van de wijnen ‘ te ontdekken: de barolo.We bezoeken één van de hoogst gequoteerde barolo producenten: Ceretto.

Met respect voor traditie beoogt men hier topkwaliteit. We bezoeken in Castiglione Faletto hun schitterend domein Brico-Roche.Op de top van de heuvel in een golvend landschap staat dit spectaculair designgebouw met de zeer opvallende “cube”.

Daarna gaan we richting Alba waar net buiten het stadje het schitterend domein Monsardo-Bernardino  gelegen is van dezelfde eigenaars. De barolo Zonchera en de barolo chinato horen hier thuis. Een top proeverij staat ons te wachten.

Na de lunch vervolgen we onze weg en rijden tussen de wijngaarden naar het sympathieke dorpje La Morra  waar een kleurrijk gerestaureerde kapel te bewonderen valt. In opdracht van de familie Ceretto maakten de kunstenaars Sol Le Witt en David Tremlett er een verrassend kleurrijk geheel van.

In Costiglione D’Asti zullen we worden ingewijd in de mysterieuze wereld van de truffel.

In het huis van een truffeljager wacht ons een aparte belevenis. Na de uitleg over de lokale tradities, de soorten truffels en hun bijzonderheden (alleen in deze streek zijn de witte truffels te vinden) maken wij ons klaar voor de truffeljacht. De trufulao zal ons samen met zijn hond begeleiden in de beboste omgeving. Na de inspanningen wacht ons op het terras van zijn huis een speciale proeverij met… truffel natuurlijk.

Na al dat heerlijks vertrekken we naar de luchthaven voor onze terugvlucht naar Brussel.

De prijs voor dit programma kan vanaf  1.295 euro per persoon op basis van min. 4 personen 

Deze prijs omvat:
–          privé gids tijdens de ganse reis
–          Engels sprekende gids
–          overnachting op basis van tweepersoonskamers en ontbijt in ****Relais Montforte
–          alle maaltijden zoals vermeld in het programma (wijn en dranken inbegrepen)
–          wijndegustatie in Ceretto
–          privé truffel zoektocht + proeverij van de truffel

Deze prijs omvat niet:
–          vlucht Brussel/Turijn/Brussel
–          annulatie- en/of bijstandverzekering
–          persoonlijke uitgaven

Mogelijkheid om de reis individueel op maat te reserveren volgens uw wensen.

We hopen u alvast te mogen verwelkomen op deze uitzonderlijke reis die volledig in het teken van lekker eten en genieten staat.

Beleefvakantie.be organiseert dagelijkse culinaire en gastronomie afreizen naar onder andere Piemonte in Noord-Italië.